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 901.771A. 환경미생물학 및 실험 (901.771A. Environmental Microbiology and Laboratory)
  이 과목을 통하여 환경 매체에 존재하는 바이러스, 세균, 균류 및 원핵생물 등의 다양한 미생물의 생태학, 분자유전학, 환경과학 등을 환경보건학적 관점으로 이해하고 연구하는 방법을 습득한다. 각 세부 과제로는 대기, 수질, 토양, 식품 등의 환경매체에 존재하는 각종 미생물의 보건학적 중요성을 이해하고, 이들 미생물의 환경매체에 존재하는 주요 원인, 농도, 환경매체에서의 저항성, 이동방식, 병원성의 전염경로, 보건학적 중요성 등을 이해한다. 또한 병원성 미생물의 환경보건학적 연구를 위하여 다양한 미생물의 수질, 공기, 식품 등의 샘플링 방법과 배양, 분자생물학적, 생리학적, 면역학적 등의 분석 방법, 그리고 물리화학적 조절 방식 등을 이해하고 기초적인 미생물유해평가방법을 습득한다. 이 과목을 수강하려는 학생들은 일반 생물학의 기초적인 이해가 있기를 권고한다.
  This course covers all aspects of environmental health microbiology fields including microbial ecology, molecular genetics and environmental science. This course will provides students with an understanding of different microorganisms such as virus, bacteria, fungi and parasite present in air, water, soil and food in public health perspectives. This course will cover the source, concentration, fate and transport and routes of exposure of these microorganisms. The other areas of emphasis are (1) general microbiology, (2) sampling methods for microorganisms in air, water and food etc., (3) cellular, molecular, physiological and immunological methods for analyzing microorganisms in environment, (4) the impact of microbial activities in the environment on human health, (5) chemical and physical control measures of pathogens and (6) basic microbial risk assessment. Knowledge on general biology is recommended to take this course
 
  901.768B. 미생물 위해성 평가 (901.768B. Microbial Risk Assessment)
  이 과목은 식품, 수질, 대기 등에 존재하는 세균, 균류, 바이러스, 기생충 등의 병원성 미생물의 위해 평가를 다루는 것을 목적으로 한다. 이 과목을 통하여 병원성 미생물 위해 평가의 hazard identification, exposure assessment, dose-response relationship, 그리고 hazard characterization 등의 패러다임을 이해한다. 그리고 uncertainty variability의 차이점과 중요성을 risk assessment의 관점에서 이해한다. 이 과목은 현재까지 수행된 정성적 또는 정량적 미생물 유해평가의 종류, 수행방법 및 결과의 장단점 등을 예와 함께 이해하고 환경보건학적 응용방법 등을 습득한다. 화학적 유해평가와 미생물 유해평가의 공통점과 차이점을 이해하고, 아울러 정성적 및 정량적 미생물 유해평가의 보건학적 유해성과 한계, risk communication의 중요성 등을 습득한다. 이 과목을 수행하려는 학생들은 분자보건미생물학과 일반통계학의 기초적인 이해가 있기를 권고한다.
  This course deals with microbial risk assessment including various pathogenic microorganisms such as virus, bacteria, fungi and parasites present in air, water and food environments. The exposure assessment of human susceptible to microorganisms through various pathways, dose-response relationship and risk characterization will be covered in this course. Areas of emphasis include (1) microbial risk assessment paradigm, (2) difference between chemical and microbial risk assessment, (3) distinguish uncertainty and variability, particularly in the context of risk analysis, (4) analytical and simulation methods for microbial risk assessment, (5) advantages and limitations of microbial risk assessment, (6) current issues and future applications of microbial risk assessment in public health, and (7) the important of risk communication. It is generally recommended to take molecular public health microbiology and general statistics as prerequisite.
 
 901.769. 분자보건미생물학 (901.769. Molecular Public Health Microbiology)
이 과목은 보건미생물학 전공 및 비전공 학생들에게 분자보건미생물학의 기본적인 개념과 중요성, 방법론, 현재의 중요한 이슈를 익히도록 함으로써, 연구를 계획, 실행, 분석 및 결과 평가를 할 수 있는 능력을 기르는 것을 목표로 한다. 병원성 미생물의 종류 및 생태 등을 이해하고, 병원성 미생물과 숙주와의 관계 연구, 인체 건강에 미치는 직접 또는 간접적인 영향을 습득한다.
  This course covers all aspects of molecular public health microbiology. Areas of emphasis include (1) currently available methods in public health microbiology, (2) current issues in public health microbiology such as respiratory, enteric, blood-borne or sexually transmitted diseases, and (3) interaction between pathogens and host. Knowledge on general biology is recommended to take this course.
  
 903.567. 생물학적 유해요인과 환경보건 (903.567. Biological Agents and Environmental Health)
  환경에 존재하는 물리, 화학, 생물학적 요인은 인체의 건강과 매우 밀접한 관계가 있다. 그 중 생물학적 요인은 실내 및 실외 알러젠, 미생믈, 독성물질, VOC 등으로 매우 다양하며, 호흡기, 소화기 또는 직접적으로 인체에 노출이 된다. 이러한 노출은 알레르기, 감염병, , 아토피, 만성병 등의 다양한 질병을 야기하고 있다. 본 과목은 환경보건 분야에서 중요한 생물학적 요인은 무엇인지를 규명하고, 이러한 다양한 생물학적 요인들의 샘플링 및 분석방법, 인체질병과 연관성의 규명 그리고 저감기술 등을 다루고자 한다.
  A number of physical, chemical and biological agents in the environment are closely associated with human health. Biological agents include indoor and outdoor allergens, microorganisms, toxins and VOC etc. These biological agents are exposed to human being via inhalation, ingestion and dermal contact, which causes various diseases such as allergy, infectious diseases, cancers, atopy and other chronic diseases. This class will be covering what types of biological agents are identified as etiological agents for adverse health effects, how they can be sampled and analyzed, how they are characterized and how they can be controlled in various settings.